Thursday, 23 January 2014

Helsingin Sanomat. vår malligaste högerextrema morgontidning

Som alla antagligen redan vet är den auktoritära regimen i Ungern en av vår extremhögers största förebilder. Onekligen har regimen lyckats med någonting få högerdiktatorer kan skryta med: den har praktiskt taget utan våld och på laglig väg lyckats ta makten i en relativt väletablerad demokrati (Ungern var ett rätt liberalt land redan under kommunismen) och cementerat sin makt med omfattande ändringar i grundlagen. Om killarna på det högerextrema webbforumet Homma inte redan runkar kuken av sig åt Ungern så heter jag Peter Pan.

Rätt intressant blir det dock om man granskar hur det gått med den finska tidningsjätten Sanomas affärer på den ungerska mediemarknaden. Vill man ta reda på det kan man nämligen inte hitta ett ord om det i Sanomas flaggskepp, morgontidningen Helsingin Sanomat. Olli Ainola skriver i affärstidningen Talouselämä att Sanoma råkade ut för politisk förföljelse i Ungern och var tvungen att helt slå igen, eftersom den ungerska regeringen förstatligade all skolboksproduktion i landet. Direktören för Sanomas ungerska förlag György Szabó hade nämligen vågat öppet uttrycka sina farhågor om hur Fideszregeringens nya lagstiftning skulle påverka tryckfriheten i landet. Det här ledde till att den ungerska statsmakten i praktiken tog över Sanomas ungerska skolboksfirma och åsamkade Sanoma sådana miljonförluster att företagsgruppen såg sig tvungen att lägga ned hela sin affärsverksamhet i Ungern.

Inte ett ord om det hela i Sanomas finska tidningar. Kvällstidningen Ilta-Sanomat leds i dag av den våldsamt extremhögervänliga Ulla Appelsin, så det är ingenting att undra på om den blaskan håller tyst, men Helsingin Sanomat tenderar vi av gammalt minne att uppfatta som en informativ kvalitetstidning. Och att Sanomas egna tidningar skriver om Sanomas affärsverksamhet skulle inte heller vara någonting nytt.

No comments: